Daha kaliteli bir yaşam için egzersize başlama yaşı belli oldu

Avustralyalı araştırmacılar, 15 yıl boyunca 40’lı yaşların sonu veya 50’li yaşların başındaki 11.300 kadını takip etti. Katılımcı kadınlar üç kategoriden birine uyuyordu: İlk grup haftada en az 150 dakika boyunca egzersiz yapıyordu, ikinci grup çok aktif spor yapmasa da 55, 60 veya 65’e ulaştıklarında çalışmaya başladılar, üçüncü grup da hiç düzenli egzersiz yapmıyordu.

Yaşam kalitesi; fonksiyonel sağlık ve iyilik hali ile ilgili 36 soru içeren bir anketten hesaplanan fiziksel ve zihinsel sağlık puanıyla değerlendirildi.

Araştırmanın yazarları, haftada 150 dakika sürekli egzersiz yapan ve 55 yaşında iyi bir kondisyon eşiğine ulaşmaya başlayan kadınların, fiziksel aktivite kurallarına uymayan kadınlara göre ortalama üç puan daha yüksek fiziksel sağlık puanına sahip olduğunu bildirdi.

PLOS Medicine dergisinde yayınlanan çalışmada bilim insanları, “Çalışmamız, kadınların daha sonraki yaşamlarında fiziksel sağlık açısından en yüksek faydayı elde etmek için orta yaş boyunca aktif olmasının önemli olduğunu gösteriyor.” dedi.

YAŞAM KALİTESİNDE BÜYÜK FARK SAĞLIYOR

Araştırmacılar, sosyoekonomik faktörler ve önceden var olan sağlık koşulları hesaba katıldığında bile fiziksel aktivitenin fiziksel sağlık puanı üzerindeki etkisinin “anlamlı” olduğunu buldu. Ancak fiziksel aktivite ile zihinsel sağlık puanı arasında “anlamlı bir ilişki” yoktu.

Amerikalılar için Fiziksel Aktivite Rehberine göre yetişkinler haftada 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite ve iki gün kas güçlendirmeyi hedeflemelidir.

Orta yoğunluktaki aktivite, “konuşmanıza izin veren ancak en sevdiğiniz şarkının sözlerini söylemenize izin vermeyen egzersiz” olarak tanımlanıyor.

Örnekler arasında tempolu yürüyüş, su aerobiğine katılmak, engebeli olmayan bir yerde bisiklete binmek, çift tenis oynamak ve çimleri biçmek sayılabilir.

Bu egzersizleri tek seferde yapmak gerekmiyor, haftanın beş günü 30 dakikalık aralıklarla veya daha kısa aralıklarla tamamlanabiliyor.