AKP’den Instagram açıklaması: Kısa sürede açılabilir

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, Instagram’a erişim engeli getirilmesine ilişkin, “Müzakerelerin olumlu sonuçlanacağını, kurallara uyacağını taahhüt edeceğini ve böylelikle kısa sürede açılacağını düşünüyorum” dedi. 

Bilgi Teknolojileri ve İltişim Kurumu (BTK), ‘katalog suç’ kapsamında 2 Ağustos’ta Instagram’a erişim engeli uyguladı. Firma yetkilileri ile Ulaştırma Bakanlığı arasında yapılan toplantılardan sonuç alınamazken, Bakan Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin taleplerinin kabul edilmesi halinde erişim engelinin kaldırılacağını açıkladı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, Instagram’a yönelik yasağın kısa sürede kalkmasını beklediklerini söyledi. Yalçın, şirket yetkilileri ile görüşmelerine dair “Pozitif ilerlemeler kaydediliyor. Kuralsız alanlarından vazgeçmek istemiyorlar” derken, “Müzakerelerin olumlu sonuçlanacağını, kurallara uyacağını taahhüt edeceğini ve böylelikle kısa sürede açılacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

CNN Türk yayınında konuşan Yalçın, “Uzun süredir Türkiye’de tartışmalar yapılıyor. Mesele aslında geniş bir mesele. Instagram veya diğer sosyal medya mecralarının kısıtlanması, kapatılması arzu edilen şeyler değil. İfade özgürlüğü, iletişim özgürlüğü üzerinden konuşuluyor ama meseleyi yanlış yerinden tutarak konuşuyoruz” dedi.

Hasan Basri Yalçın, şöyle devam etti:

“Instagram veya herhangi bir sosyal medya mecrası bunlar bir çoğunluğu ABD merkezli şirketler, bu şirketler Türkiye’de işlem gerçekleştiriyorlar, çeşitli kazançlar elde ediyorlar. Sosyal medya şirketleri dünyanın en büyük şirketleri haline dönüşmüş durumda. Türkiye’deki reklam gelirlerinden kazanç elde eden şirketler bunlar.

“Kanunlara uymak zorundalar”

Benzer kaygıların aynısını bugün İngiltere’de görebilirsiniz. Sosyal medya mecralarında yapılan yalan haberler üzerinden İngiltere’nin kamu düzenin bozulduğu, hükümetin bunu takip edeceği, yargılama yapacağına dair haberleri veriyorsunuz. İngiltere olduğunda sorun yok, Türkiye söz konusu olduğunda biz istediğimizi yaparız, Türkiye’nin kurum, kuruluşlarını siyasetçilerini sansürleriz, Türkiye’nin kuralları bizi ilgilendirmez gibi bir yaklaşım olursa burası da egemen bir devlet, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuralları var. Türkiye de ona karşı tedbir alır.

“Sürecin uzayacağı kanaatinde değilim”

Biz uzun sürmesi kanaatinde değiliz. Beklentimiz çok açık. Türkiye’nin kurallarına uyacağına dair çeşitli açıklamalar yapmaları, taahhütleri ortaya koymaları çerçevesinde çok kısa süre içerisinde bunun açılabileceğini biliyoruz. Ben sürecin uzayacağı kanaatinde değilim.” 

Instagram’a erişim engeli

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye‘nin ölümü ile ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından engellediğini söyleyerek tepki göstermesinin üzerinden 2 gün geçtikten sonra, 2 Ağustos Cuma günü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, sosyal medya mecrasına erişim engeli getirdi.

Bakan Uraloğlu: Katalog suçlar nedeniyle

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram’a erişim engeline ilişkin yaptığı açıklamada, “Atatürk’e hakaret”, “kumara ve uyuşturucuya yönlendirme”, “çocuğa yönelik cinsel istismar” gibi katalog suçlara işaret ederek, “Ülkemizin koyduğu kurallar var. Ülkemizin değerleri, hassasiyetleri var. Uyarılarımıza rağmen katalog suçlarını dikkate almadılar. Erişim engeli getirdik. Kanunlarımıza uyduklarında erişim yasağı kalkar”  ifadelerini kullandı. 

META yetkilileriyle toplantı

Instagram’a erişim engeli devam ederken, Pazartesi günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bürokratlarıyla META yetkilileri arasında kritik bir toplantı gerçekleştirildi. Saat 13.00’te başlayan toplantı 19.00’da sona erdi. Toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu‘nun yanı sıra Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri de katıldı.

META’dan “Algoritma” savunması

Görüşmede, Türkiye’nin katalog suçlar ve toplumun hassasiyetlerine aykırı içeriklere yönelik talepleri bir kez daha dile getirildi. Özellikle, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye için yayımlanan taziye mesajlarının algoritmalar tarafından engellendiği gerekçesiyle META’ya eleştiriler yöneltildi. META ise, ABD’nin Hamas’ı terör örgütü olarak kabul ettiğini ve bu çerçevede algoritmaların devreye girdiğini savundu.

Hassas içerik listesi sunuldu

Görüşmede, Uraloğlu başkanlığındaki heyet, Türkiye’nin terör örgütü listesinde yer alan PKK, PYD ve FETÖ’ye yönelik destek mesajlarının da algoritmalarla engellenmesi gerektiğini söyledi. Bu taleplerin ardından, META’nın PKK konusunda yeşil ışık yaktığı belirtilirken, Türkiye’nin platformdan kaldırılmasını istediği içerik listesi de şirkete sunuldu. Ancak, terör tanımı konusunda taraflar arasında görüş ayrılığı yaşandığı bildirildi.

Bakan Uraloğlu: Bir ilerleme yok

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Instagram’ın açılması konusunda yapılan görüşmelerde tam istediğimiz sonucu alamadık. Bu işi bugün bitirebileceğimizi düşündüm ama olmadı. Instagram konusunda bir ilerleme yok” dedi.